Svijet
6

Ukrajina: Najmanje 87 vojnika poginulo u bici kod Ilovajska

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje 87 ukrajinskih vojnika je poginulo u bici kod Ilovajska gdje su ostali opkoljeni više od jedne sedmice, izjavio je u srijedu regionalni vojni zvaničnik, što je prenijela novinska agencija Interfax Ukrajina.

"U toku dva posljednja dana, tijela 87 osoba iz blizine Ilovajska dopremljena su u mrtvačnicu, većina je pripadala bataljonu dobrovoljaca", rekao je Mihajlo Logvinov, vojni zvaničnik regije Zaporijia, u susjedstvu s Donjeckom.

Smješteno 20 kilometara od pobunjeničkog uporišta Donjeck, mjesto Ilovajsk su držali u opsadi proruski pobunjenici više od jedne sedmice. Nisu dobivali pojačanje, što je izazivalo emocije u Kijevu gdje se nekoliko stotina ljudi prošle sedmice okupilo na demonstracijama ispred predsjedništva, tražeći da im se pomogne.

Predsjednik parlamenta Oleksandar Turčinov je izvijestio ove sedmice o "velikom broju mrtvih" u ovoj bici i zatražio da im se minutom šutnje oda počast.

Međutim, do sada nikakav zvanični podatak nije procurio o broju ukrajinskih vojnika poginulih u toku ove bitke.

Predstavnici bataljona boraca volontera na strani vojske su osudili na društvenim mrežama kritičnu situaciju u Ilovajsku.