Svijet
0

Ukrajina: Julija Timošenko započela štrajk glađu

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Bivša premijerka i ukrajinska opozicionerka Julija Timošenko započela je štrajk glađu u zatvoru u znak protesta protiv "političkih represija" u zemlji, rekao je njen advokat Sergej Vlasenko.

"Ona je započela štrajk glađu u petak, 20. aprila", rekao je Vlasenko u telefonskom razgovoru nakon posjete svojoj klijentici u zatvoru u Kharkivu, gdje izdržava kaznu od sedam godina zbog zloupotrebe vlasti.

"Ovo je neograničen štrajk glađu, ona traži da se zaustave političke represije u zemlji", nastavio je on.

U zatvoru od augusta, 51-godišnja Julija Timošenko osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti.

Od 19. aprila Juliji Timošenko se sudi zbog pronevjere i utaje poreza tokom 1997. i 1998. godine kada je ona upravljala grupom Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine, kaznena djela koja podliježu zatvorskoj kazni do 12 godina zatvora.

Opozicionerka, poražena kao kandidat na predsjedničkim izborima 2010. godine, osudila je ove akcije kao ličnu osvetu sadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji pokušava da s političke scene isključi svog glavnog političkog protivnika, inicijatora "narandžaste revolucije" 2004. godine.

Slučaj Timošenko su oštro kritikovale Evropska unija i Sjedinjene Američke Države koji u njemu vide političke motive.