Svijet
103

Ukrajina izdala nalog za hapšenje Janukoviča

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukrajina je izdala nalog za hapšenje odbjeglog predsjednika Viktora Janukoviča, kazao je ministar unutrašnjih poslova te zemlje.

Arsen Avakov je na Facebook profilu napisao da je protiv Janukoviča i drugih zvaničnika otvoren krivični postupak zbog "masovnih ubistava" građana, piše BBC.

Poslanici Ukrajinskog parlamenta u subotu su izglasali Janukovičevo svrgavanje nakon što zemljom mjesecima bjesne protesti.

Krajem prošle sedmice na najkrvavijim protestima do sada ubijeno je nekoliko desetina ljudi.

Janukoviča već danima niko nije vidio, a njegova rezidencija u Kijevu je prazna. Azakov je kazao da je ukrajinski predsjednik navodno viđen u Balaklavi na Krimskom poluotoku, te da je u pratnji pomoćnika otišao u nepoznatom pravcu.

Avakov je ključna figura opozicije u Ukrajini, a imenovan je za privremenog ministra unutrašnjih poslova nakon što je Vitalij Zakarčenko smijenjen zbog smrti civila u masovnim demonstracijama.

Protesti u Ukrajini počeli su krajem novembra kada je Janukovič odbacio sporazum o udruživanju i trgovinskoj razmjeni s EU kako bi ojačao veze s Rusijom.

Janukovič je u subotu preko glasnogovornice poručio da je on još uvijek legitimni lider zemlje, no Parlament je izglasao njegovu smjenu, kao i prijevremene predsjedničke izbore.