Američki ambasador u Ukrajini
0

'Ukrajina i SAD nemaju dogovor oko gasa'

FENA
Američki ambasador u Ukrajini Viljem Tejlor odbacio je danas kao neosnovane izjave da je, nedavno potpisana Povelja o strateškom partnerstvu Ukrajine i SAD, jedan od razloga ukrajinsko-ruskog konflikta oko gasa, a naveo je i da se Kijev nije obraćao Vašingtonu za pomoć u riješavanju spora sa Moskvom.

Tejlor je u intervjuu ukrajinskom nedjeljniku "Ogledalo nedjelje" (Zerkalo nedelji) rekao da su, međutim, SAD spremne da pruže pomoć, kao i da obje strane u konfliktu imaju svoj udio odgovornosti, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

"Mi smo, ipak, spremni da pružimo stručne savjete za energetske ugovore, za efikasno upravljanje gasovodima i svim aspektima tržišta energenata", rekao je on, dodajući da je Vašington spreman da te savjete daje u bilateralnom formatu ili "zajedno sa Evropljanima u trilateralnom formatu, na međuvladinoj osnovi ili uz učešće privatnog biznisa".

Prema Tejlorovim riječima, Ukrajina nije smjela da dozvoli da se nakupe dugovi a "Rusi nije trebalo da prekidaju isporuke Ukrajini i ostatku Evrope usred zime".

"Komercijalni sporovi treba da se riješavaju pregovorima, putem arbitraže ili tužbi, a ne prekidom isporuka", rekao je američki diplomata i dodao da nije trebalo ni posredovanje.

Tejlor je predložio varijantu uz koju bi situacija poput ove, bila nemoguća.

"Evropljani bi mogli da prime isporuku ruskog gasa na rusko-ukrajinskoj granici i da se dogovaraju o uslovima tranzita direktno sa Ukrajincima", rekao je američki ambasador.

Pominjući ukrajinsko-američki sporazum o partnerstvu, zamjenik predsjednika uprave "Gasproma" Aleksandar Medvedev je 13. januara iznio utisak da se "čitavim tim mjuziklom, koji se događa u Ukrajini, diriguje iz druge zemlje".

Medvedev je, međutim, odbio da direktno odgovori da li smatra da Kijev postupa po instrukcijama Vašingtona.

"Nisam političar, već biznismen", rekao je funkcioner "Gasproma".

U decembru su Ukrajina i SAD potpisale Povelju o strateškom partnerstvu, u kojoj se, između ostalog, govori da će Vašington pomoći Kijevu u razvoju energetske infrastrukture i ukazuje na "važnost jasnog rada energetskog sektora".

S tim u vezi, kako se ističe, "strane namjeravaju blisko da sarađuju u pitanjima vezanim sa obnovom i modernizacijom gasne transportne infrastrukture Ukrajine" i govori o namjeri da se razvija "trilateralni dijalog sa učešćem Evropske unije u jačanju energetske bezbjednosti".