Anatolij Serdjukov
0

Ukrajina i Gruzija i dalje su glavni razlog tenzija s NATO-om

FENA
Ruske veze s NATO-om ostat će zategnute sve dok je na dnevnom redu članstvo Ukrajine i Gruzije u alijansi, izjavio je ruski ministar odbrane u intervjuu objavljenom u petak. Kremlj optužuje Washington da koristi širenje NATO-a - posebno dugoročne planove da uvede bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju - kako bi okružio Rusiju neprijateljskim vojskama i iscrtao linije podjele u Evropi.

"Mi se zalažemo za ozbiljan, konstruktivan dijalog s alijansom", izjavio je ministar odbrane Anatolij Serdjukov za finski Žurnal narodne odbrane, prenosi Reuters.

Ako se neko, međutim, nada da ćemo mi mirno posmatrati kako se vojna armada stvara kod naših granica, kako se ignorišu interesi naše nacionalne sigurnosti, mi ćemo morati nekog da uznemirimo", kazao je on.

Serdjukov je izjavio da je Moskva zabrinuta "upornim istrajavanjem" nekih članica alijanse, posebno Sjedinjenih Država, da uvuku Ukrajinu i Gruziju "bez obzira na cijenu".

"Željeli bismo znati, naprimjer, da li biste se osjećali zabrinutim ako osoba naoružana do zuba stoji pred vratima vaše kuće, koja ne govori zašto je došla ili šta će uraditi sljedeće, i samo glanca nož pred vašim licem", kazao je.

Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a ovog mjeseca, Njemačka je predvodila protivljenje američkim planovima da se da Ukrajini i Gruziji vremenski okvir za članstvo u NATO-u. Washington je, ipak, tražio od NATO-a da ohrabri dvije države da se jednog dana pridruže alijansi.

"Koliko mi znamo, nema jednoglasnosti u redovima bloka oko tog pitanja. Ono je, ipak, ostalo na dnevnom redu", izjavio je Serdjukov.