Svijet
0

Ukrajina bi mogla ograničiti snabdijevanje Evrope ruskim gasom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajina je saopćila da bi mogla ograničiti snabdijevanje Evrope ruskim gasom ako ruska monopolistička firma Gazprom dodatno smanji snabdijevanje Ukrajine gasom.

Gazprom, koji je u državnom vlasništvu, saopćio je u utorak da će smanjiti snabdijevanje Ukrajine gasom za dodatnih 25 posto, ali tvrdi kako će isporuke gasa Evropi teći neometano, javio je BBC.

Velike količine gasa koje Rusija prodaje Evropi prolaze kroz ukrajinske gasovode.

Spor je počeo nakon što je Rusija saopćila da Ukrajina nije platila svoje dugove.

Gazprom je saopćio da je u ponedjeljak smanjio snabdijevanje Ukrajine gasom za 25 posto nakon što su razgovori dvije zemlje propali prošle sedmice.

Prekidom od ponedjeljka praktično je ukinuto snabdijevanje ruskim gasom koji čini oko četvrtine ukrajinskog uvoza. Ostatak dolazi iz drugih zemalja i Rusije.

Kriza je eskalirala u utorak kada je Gazprom najavio drugi rez u snabdijevanju.

Naftogaz, ukrajinska državna gasna kompanija, zadržala je pravo da poduzme "odgovarajuću" akciju - i prekine snabdijevanje Evrope gasom koji prolazi kroz Ukrajinu - ako Gazprom ostvari prijetnju novih rezova u utorak.

"U slučaju da Gazprom nastavi da flagrantno krši tehničke sporazume između dvije zemlje smanjenjem količina centralnoazijskog gasa u Ukrajinu, Naftogaz zadržava pravo da uvede odgovarajuće, asmitrečine akcije u odbrani interesa ukrajinskih potrošača", saopćila je kompanija.

Gazprom tvrdi da je neriješni dug 1,5 milijardi dolara i pozvao je Ukrajinu da se vrati za pregovarački stol.