Svijet
19

Ukradeno djetinjstvo: Umjesto da se igraju i školuju, djeca u Indiji rade u rudnicima

Klix.ba
Indija je usvojila Zakon o radu kojim je djeci mlađoj od 14 godina zabranjen rad. Do sada je taj zakon branio zapošljavanje djece ispod 18 godina, ali to nije sprečavalo roditelje, porodice i poslodavce da izrabljuju maloljetnu djecu i plaćaju ih duplo manje za naporan rad.

Veliki broj djece u ovoj zemlji ne zna šta su bezazlena igra, smijeh i bezbrižno djetinjstvo. To im je ukradeno. Oni su prisiljeni da "odrastu" prije vremena, neki već u svojoj 12. godini.

Ekipa BBC-a posjetila je predgrađe Delhija. Dok u istoj četvrti neka djeca idu u školu, druga se nalaze u kućnim radionicama, rudnicima ili industrijskim postrojenjima.

"U kućama se nalazi veliki broj fabrika za obradu badema. Djeca ih gule i mrve. Tu su radovi u kojim se radi sa željezom, izrađivanje namještaja, šivačke radionice, izrađivanje kostima i nakita. U svim tim procesima učestvuju i djeca", rekla je BBC-jeva novinarka Sanjoy Majumder.

Strahuje se da će novim zakonom djeca biti još više iskorištena. Ranijim zakonom rečeno je da se djeca mogu posvetiti poslu nakon škole.

"To je veoma dobra vijest. Ranije sam mogao zapošljavati samo nekoga starijeg od 18 godina. Sada mogu zaposliti više ljudi. Plaćama radnike 300 rupija (4,50 dolara) po danu, ali maloljetnike plaćam 100 rupija (1,50 dolara). To je velika štednja", rekao je Rajinder, jedan od vlasnika fabrike.

Upravo zbog ovakvih stvari aktivisti za prava djece i kritičari se plaše da će novi zakon izrabljivati djecu i koristiti ih za posao, a da će ih se sve manje školovati. Novi zakon, prema kojem djeca mogu raditi samo u kući, uzrokovao je da se sve više poslova prebaci iz fabrika u kuće, što je teže pratiti. Vlada tvrdi kako bi ovim zakonom djeca trebala biti zaštićena, ali bi im se dozvolio i rad jer mnoge porodice ovise od novca koji upravo djeca donesu kući.

Većina siromašnih porodica radi u poljoprivredi i zanatskim obrtima, a vlada smatra kako će sada djeca imati šansu da razviju tradicionalne vještine. "Smatralo se da će dječiji rad nestati zbog rasta indijske ekonomije, ali neće. Indija bilježi rast već 15 godina, ali ako se nastavi nadamo se da ćemo uspjeti. Zakonima nam ne pomažu", rekao je Gurcharan Das koji je napisao veliki broj knjiga o ekonomiji Indije.

Djecu koja rade možete vidjeti širom Dlehija. Na ulicama prodaju cvijeće, u predgrađu nose cigle i obrađuju kamen. Mnoga rade u domaćinstvima. Novim zakonom se neće okončati taj trend, ali postoji nada da će se regulisati. No, postoji strah da će se njime samo povećati broj djece koja se izrabljuju, djece čije je djetinjstvo zauvijek ukradeno.