Svijet
51

Ukradeni laptop krišom snimao iransku porodicu, milioni ljudi ih gledali

Klix.ba
Jedna porodica iz Teherana ostala je šokirana otkrivši da "čitav internet" govori o njima, a da su fotografije njihovog svakodnevnog života, snimljene bez njihovog znanja, vidjeli milioni ljudi.

Stanovniku Londona, Domu DelTortou, iz stana su ukradeni laptop i tablet, ali je aplikacija Hidden App instalirana na njegovom MacBook Prou pronašla uređaj i počela slati fotografije novih vlasnika u Iranu. Del Torto je mogao samo posmatrati kako njegov uređaj tajno snima misterioznu ženu u Teheranu.

"Bio sam jako iznenađen kada sam otkrio da je moj laptop u Iranu", kaže 41-godišnji dizajner i reditelj.

Laptop je ukraden u februaru, a instalirana aplikacija počela je obavještavati Del Tortoa čim se uređaj ponovo počeo koristiti. "Bio sam uzrujan kada sam opljačkan, srećom uzeli su samo dva uređaja. Moglo je biti i gore. Ipak, bilo je prilično lijepo biti u mogućnosti vidjeti šta se desilo sa njima, a zanima me kako je laptop uspio da dođe čak do Irana", rekao je Del Torto.

Del Torto ipak neće moći vratiti ukradeni laptop. Kada je policiji prijavio gdje se nalazi uređaj, ismijali su ga. "Iran baš nije najatraktivnije mjesto za otići zbog neznatnog pravnog spora", dodao je. Na kraju je smao mogao pratiti život porodice kod koje je laptop završio.

Kada više nije znao šta da uradi, pokrenuo je blog na Tumblru "Dom's laptop is in Iran" kako bi sa prijateljima podijelio fotografije koje su stizale laptopa.

Prijatelji su obavijestili svoje prijatelje, a blog je vrlo brzo postao viralan. Vijest su prenijeli i brojni svjetski mediji te je na kraju stigla i do ove iranske porodice. Čitava porodica je bila šokirana kada su prepoznali svoja lica na mnogim poznatim web-stranicama.

Kontaktirali su Del Torta i objasnili mu da nemaju veze sa krađom laptopa, nakon čega je on obrisao fotografije, a na blogu je napisao kako su novi vlasnici njegovog laptopa nedužni i da su zgroženi čitavom pričom te će mu vratiti njegov uređaj. U znak izvinjenja, jer je priču podijelio u javnosti, Del Torto im je poklonio laptop.