Sirija
0

Ukinuto vanredno stanje, ali hapšenja nastavljena

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sirijske vlasti ukinule su vanredno stanje poslije 48 godina, ali je tokom noći uhapšen istaknuti opozicioni političar Mammud Issa, što ukazuje na to da se ukidanjem vanrednih mjera ne okončavaju i represalije.

Nacrt zakona usvojen je kasno sinoć, i to je jedan od ustupaka predsjednika Bashara al-Asad, koji se suočava sa masovnim demonstracijama protiv njegove vladavine.

Humanitarne organizacije navode da je više od 20 ljudi poginulo od početka protesta u Siriji.

Ukidanje vanrednih mjera usvojeno je uz zakon da je Sirijcima neophodna dozvola vlasti da organizuju demonstracije.

Aktivisti, uprkos tome, najavljuju da će nastaviti sa protestima. Juče su u gradu Homsu ubijena tri demonstranta, dok aktivisti tvrde da je u posljednja dva dana ubijeno najmanje 20 lica.

"Issa je istaknuti bivši politički zatvorenik. Njegovo hapšenje nakon najave ukidanja vanrednog stanja je za svaku osudu. Trebalo je davno ukinuti vanredno stanje, ali ima i veliki broj zakona koje treba izbrisati, poput onog koji bezbjednosnim snagama daje imunitet od krivičnog gonjenja, a vojnim sudovima omogućava da procesuira civile. Trebalo bi biti oslobođeno nekoliko hiljada političkih zatvorenika, uhapšenih na osnovu ovih zakona", rekao je direktor sirijske organizacije za ljudska prava Rami Adelrahman, koji se nalazi u Velikoj Britaniji.

Portparol američkog State Departmenta Marko Toner istakao je da novi zakon, prema kojem je potrebna dozvola za demonstracije, izaziva nejasnoću da li je ukidanjem vanrednog stanja režim i dalje zadržao ista ovlaštenja.
Vanredni zakon uveden je u Siriji 1963. godine kada je stranka Baat pučem preuzela vlast i bezbjednosnim snagama je dala čista ovlaštenja za pogon disidenata zabranom okupljanja više od pet lica, arbitražnim hapšenjima i zatvorenim suđenjima.