Sirija
0

Ukinuto 50-godišnje vanredno stanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sirijska vlada odobrila je u utorak ukidanje gotovo polustoljetnog vanrednog stanja, što je bio ključni zahtjev demonstranata u toj zemlji, prenijela je državna novinska agencija SANA.

Agencija je dodala da je vlada, takođe, u utorak odlučila da ukine državni sud sigurnosti, koji je bio nadležan za suđenja političkim zatvorenicima. Vlada je usvojila i novi zakon kojim se dozvoljava pravo na mirne proteste. Nije, međutim, jasno da li će ti koraci vlade uticati da ona ublaži oštre mjere protiv demonstranata.

Samo nekoliko sati ranije, vlasti su izdale ozbiljno upozorenje demonstrantima da okončaju proteste.

Današnje kontradiktorne poruke uslijedile su samo nekoliko sati pošto su snage sigurnosti izvršile juriš na glavni trg u gradu Homsu, trećem po veličini u zemlji.

Predsjednik Sirije Bashar Assad okarakterisao je proteste kao "oružanu pobunu".

Assad je prošle nedjelje svom kabinetu naložio da ukine vanredno stanje, uvedeno u martu 1963. kada je na vlast došla njegova Baas partija. On je tada naveo da bi ukidanje vanrednog stanja, takođe, značilo da demonstranti neće više imati razloga da budu na ulicama.

U vrijeme dok je vanredno stanje bilo na snazi, pod strogom kontrolom bili su mediji, prisluškivane su telekomunikacije, a bila su dopuštena i hapšenja bez naloga sudskih vlasti.

Režim je vanredno stanje opravdavao činjenicom tehničkog ratnog stanja s neprijateljskim Izraelom, ali grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da ga je koristio kao polugu autoritarnog sistema.