Evropska komisija
0

Ukinuta pomoć Bugarskoj zbog korupcije

FENA
Evropska komisija ukinula je pomoć EU Bugarskoj vrijednu stotine miliona eura zbog zabrinutosti oko korupcije i organiziranog kriminala.

Portparol Komisije Johannes Laitenberger izjavio je da je EU također ukinula prava dvije bugarske agencije da upravljaju sredstvima EU, javio je BBC.

On je izjavio da je Bugarskoj potrebno novo krivično zakonodavstvo kako bi osigurala efikasnije provođenje pravde.

Rumunija je također kritikovana zbog manjkavosti u svom pravosuđu, uključujući politizaciju slučajeva.

Rumunija će zasad izbjeći kazne, ali se u izvještaju navodi da su njene reforme "krhke".

Komisija je zamrznula oko 500 miliona eura pomoći Bugarskoj.

Obje zemlje su pod strogim nadzorom otkako su se pridružile EU u januaru 2007.

U Bugarskoj, "borba protiv korupcije na najvišim nivoima i organiziranog kriminala ne daje dovoljne rezultate", izjavio je Laitenberger, predstavljajući izvještaj u srijedu.

U do sada najoštrije intoniranim rječima ikada upućenim jednoj zemlji članici, izvršni organ EU tvrdi da uprkos izvjesnim naporima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, "bugarske institucije i preocedure izgledaju dobro na papiru, ali ne daju dobre rezultate u praksi".

U jednom u nizu izvještaja objavljenih u srijedu, osuđuje se "nedostatak obavezivanja na brzo i odlučno djelovanje kada se uoči korupcija" i aludira se na "snažnu sumnju u umiješanost organiziranog kriminala".

Izvještaj opisuje "rastući osjećaj frustracije" među ostalim zemljama EU koje su poslale eksperte da pomognu Bugarskoj.

Laitenberger je izjavio da je Komisija spremna da ukine suspenziju sredstava "čim Bugarska poduzme neophodne korektivne mjere".