Krajem 2009.
0

Ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji?

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija predložiće da se krajem godine ukinu šengenske vize EU za državljane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavio je evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Jacques Barrot.

Baro je sinoć na ministarskom zasjedanju EU u Luksemburgu objasnio da je to vjerovatno moguće i ostvariti, ali da je uslov da se sa tim saglase i zemlje članice EU jer se nalazi Komisije još podrobno proučavaju u evropskim prijestonicama.

"Imamo osećaj da su velike napore ka ispunjavanju uslova za ukidanje viza napravile Makedonija, Srbija i Crna Gora. O tome se mora voditi računa i vjerovatno je, mada ne i sigurno, da će biti predloženo da se za ove tri zemlje krajem godine ukinu vize EU", rekao je Jacques Barrot, koji je nadležni komesar u Evropskoj komisiji za pitanje viza.

Barrot je u Luksemburgu ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova obrazložio izvještaj o napretku zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza EU, koji je 18. maja Evropska komisija uputila vladama zemalja Unije.

Ministri nisu podrobnije raspravljali, niti donosili zaključke o tom izvještaju.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Katarina Kresal izjavila je da je potpuno realno da 1. januara 2010. godine u zonu Šengena EU bez viza putuju državljani zapadnobalkanskih zemalja koje ispune sve za to nužne uslove.

U zaključcima ministarskog zasjedanja kratko je navedeno da je komesar Barrot najavio da će konačni izvještaj biti dostavljen zapadnobalkanskim zemljama u julu, prenosi BBC.

Navedeno je da se slovenačka delegacija založila za to da se pomogne ovim zemljama da sprovedu mjere i uslove za ukidanje viza.