Njemačka
0

Ukidanje obaveznog služenja vojske

SRNA
Njemačka će najvjerovatnije ukinitu obavezno služenje vojske sa ciljem reforme vojnih snaga i uštede, rekao je ministar odbrane Karl-Teodor Gutenberg.

"Svi u osnovi prepoznaju potrebu da se izmijeni struktura Bundesvera. Sama promjena ubrzana je jednostavnom potrebom da se uštedi", rekao je Gutenberg magazinu "Spiegl".

On je dodao da je lično podržao ukidanje obaveznog služenja vojske, ali će o tome biti diskusija narednih mjeseci.

"Bez sumnje obavezno služenje vojske biće ukinuto u narednih 10 godina. U vioko profesionalnoj, dobro naoružanoj i fleksibilnoj interventnoj vojski vi teško imate kapacitete da obučavate regrute", rekao je Gutenberg.

On je dodao da Njemačka mora da uštedi milijarde evra narednih godina, a uštede nisu moguće bez reformi.

Njemačka vojska, čiji pripadnici služe u međunarodnim misijama, uključujući Avganistan, može da smanji broj vojnika za nekoliko desetina hiljada.

Prebacivanje na potpuno profesionalnu vojsku predstavljaće kontroverzan potez u Njemačkoj gdje je vojna problematika i dalje osjetljiva 65 godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata i nacističke vladavine.
Američki sekretar odbrane Robert Gates upozorio je Britaniju i druge članice NATO da ne smanjuju broj vojnika kao odgovor na budžetske manjkove, apelujući na njih da mjere štednje primjene u drugim oblastima.