Svijet
0

Ujedinjene nacije slave svoj dan

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ujedinjene nacije (UN) proslavljaju danas svoj dan kao znak sjećanja na usvajanje Povelje svjetske organizacije, koja je stupila na snagu 1945. godine po završetku Drugog svjetskog rata.

S obzirom da je Povelju ratifikovala većina tadašnjih članica UN-a, među kojima i svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, UN su zvanično počele da postoje prije 68 godina.

Dan UN-a se slavi od 1948. godine, pri čemu je Generalna skupština UN-a 1971. godine preporučila državama članicama da 24. oktobar obilježavaju kao praznik na svojim teritorijama.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u poruci povodom Dana UN-a ističe da je ovo prilika da se prizna koliko "ova nezamjenjiva organizacija doprinosi miru i opštem razvoju".

On je upozorio da je sukob koji i dalje traje u Siriji najveći bezbjednosti izazov za svijet, podsjetivši istovremeno da milioni ljudi zavise od humanitarne pomoći UN-a.

Kao jedan od izazova koji se nalaze pred UN-om, Ban Ki-moon je pomenuo i održivi razvoj, koji bi u narednom periodu trebalo da postane realnost.

UN su kada su osnovane imale 51 zemlju članicu u svojim redovima, a danas 193 države imaju predstavnike u zgradi na East Riveru u New Yorku.

Vijeće sigurnosti, kao najutjecajnije tijelo UN-a, ima 15 članova, od kojih su pet stalni - Kina, Francuska, SAD, Rusija i Velika Britanija, i deset nestalnih članica koje se rotiraju.

Procjenjuje se da je godišnji budžet UN-a oko pet milijardi dolara, od čega najveći dio odlazi na mirovne misije pod okriljem te organizacije širom svijeta.