Svijet
3

Ujedinjene nacije odobrile rezoluciju o pravu na privatnost na internetu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
UN-ov Komitet za ljudska prava jednoglasno je odobrio rezoluciju o pravu na privatnost, pod pokroviteljstvom Njemačke i Brazila.

Rezolucija o pravu na privatnost od nezakonitog nadzora uslijedila je nakon otkrića o špijuniranju iz NSA. Navodi se kako vlade i kompanije koje nadziru i presreću podatke mogu narušiti ili zloupotrijebiti ljudska prava.

Ovo je prvi dokument koji uspostavlja zaštitu ljudskih prava u digitalnom svijetu.

"Ljudska prava trebaju se poštovati bez obzira na medij. Prema tome, trebaju biti zaštićena na internetu i van njega", rekao je brazilski ambasador Antonio de Aguiar Patriota.

Rezolucija brine o negativnom utjecaju nadzora na ostvarivanje i uživanje ljudskih prava, pogotovo kada se vrši na masovnoj skali.

Francuska, Rusija i Sjeverna Koreja bile su među 55 zemalja koje su također bile pokrovitelji rezolucije koja je samo napravila indirektne reference na američke tehnike globalnog špijuniranja.

Činjenica da je rezolucija jednoglasno prošla izgleda ukazuje kako bi mogla dobiti i glasove svih 193 člana Generalne skupštine u decembru. Iako rezolucija neće biti pravno obavezujuća, ipak nosi neku političku težinu.

Philippe Bolopion, specijalista iz organizacije Human Rights Watch, požalio se da je jezik rezolucije "razvodnjen", ali da je to vitalan prvi korak ka stigmatizaciji globalnog nadzora.

Brazil i Njemačka predstavili su Generalnoj skupštini Nacrt rezolucije početkom novembra i pozvali na međunarodno priznanje prava na privatnost. Dokument dalje poziva na kraj globalne elektronske špijunaže i proširenje slobode na internetu.