Svijet
0

Uhuru Kenyatta zvanično proglašen za predsjednika Kenije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Uhuru Kenyatta, kojeg je Međunarodni kazneni sud optužio za zločine protiv čovječnosti, zvanično je u subotu proglašen za predsjednika Kenije, nakon što je Nezavisna izborna komisija (IEBC) utvrdila da je osvojio 50,07 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Sin Jomoa Kenyatte, prvog predsjednika nezavisne Kenije od 1964. do 1978. godine, postao je skoro 50 godina nakon dolaska svoga oca na vlast, četvrti kenijski predsjednik.

Jedan od bliskih savjetnika premijera Raile Odinge, Kenyattinog protivnika, kojeg je on pobijedio sa 830.000 glasova više, izjavio je da Odinga "ne priznaje rezultat ovih izbora" i da će se žaliti vrhovnom sudu.

Kada je 2007. godine Odinga doživio poraz u utrci za predsjednika u kojoj je pobijedio dosadašnji predsjednik Mwai Kibaki, izbilo je najgore političko-etničko nasilje u povijesti zemlje, s više od 1.000 mrtvih i 600.000 raseljenih.

Kenyattu, koji je u to doba pružao pdršku Kibakiju, Međunarodni kazneni sud je optužio za umiješanost u organiziranje nasilja koje se pretvorilo u etnička ubijanja.