Uganda
0

Uhapšeno više osoba osumnjičenih za napad

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U ugandi je uhapšeno više osoba na koje se sumnja da su povezane s bombaškim napadima u Kampali, nakon što je na još jednom mjestu u glavnom gradu pronađen pojas s eksplozivom kakav koriste bombaši-samoubojice, saopćio je u utorak predstavnik ugandske vlade ne navodeći koliko je osumnjičenih uhapšeno. Eksplozije su odjeknule u dva restorana u Kampali u trenucima dok su ljubitelji nogometa pratili završne minute finala Svjetskog prvenstva, koje su igrale reprezentacije Nizozemske i Španjolske.

Odgovornost za napade u kojima su poginule najmanje 74 osobe preuzela je somalska pobunjenička organizacija Al-Shabab.

Među poginulima je i jedan američki građanin, dok ih je najmanje troje ranjeno, saopćeno je ranije iz američke ambasade u Kampali.

Najveći broj žrtava zabilježen je u jednom ragbi klubu u centru Kampale, dok se druga eksplozija dogodila u jednom etiopskom restoranu, u kome su se nalazili Amerikanci.

Al-Shabab je zaprijetio novim napadima u Ugandi i Burundiju ne povuku li se njihovi vojnici koji sudjeluju u mirovnim snagama u Ugandi, javio je Reuters.

Predstavnik vlade Fred Opolot rekao je kako za sada nema nagovještaja da će biti otkazan samit Afričke unije koji je trebalo da bude održan u Ugandi kasnije tokom mjeseca.

U Ugandi, posebno na sjeveru zemlje, više od dva desetljeća traje sukob vladinih snaga i pobunjeničke skupine LRA, u kojima su do sada poginule tisuće civila, a broj raseljenih osoba je premašio 1,5 milijuna.