Bangladeš
0

Uhapšeno više od 200 demonstranata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sigurnosne snage uhapsile su više od 200 demonstranata, od kojih 167 u Dhaki, glavnom gradu Bangladeša, gdje je u toku prvi generalni štrajk u toj zemlji u posljednje tri godine, a sudionici zahtijevaju prijevremene izbore.

Nekoliko desetaka demonstranata uhapšeno je u nedjelju u drugim distriktima Bangladeša. Oko 25 ih je povrijeđeno u sukobima s policijom, a u Dhaki je razmješteno blizu 10.000 policajaca, prenijele su agencije.

Zbog štrajka, koji je organizirala opozicijska Nacionalistička stranka Bangladeša (BNP) i njezin saveznik Jamaat-e-Islami, obustavljen je javni prijevoz, a većina firmi ne radi. Državna administracija i banke, međutim rade, iako je na posao došlo manje ljudi nego obično.

Generalni štrajk koji je započeo u nedjelju prvi je u Bangladešu od januara 2007. godine kada je privremena vlada, nakon višemjesečne političke krize, preuzela vlast uz pomoć vojske.

BNP i Jamaat-e-Islami kazali su da je cilj štrajka skrenuti pažnju javnosti na "propuste" vlade i zahtjeve opozicije za održavanje vanrednih izbora. Redovni parlamentarni izbori trebali bi biti održani 2013. godine.

Opozicija optužuje vladu da nije ispunila prošlogodišnja predizborna obećanja o borbi protiv korupcije, poboljšanju opskrbe strujom i plinom, privlačenju investicija i obuzdavanju rasta cijena prehrambenih proizvoda.