Afera prisluškivanja u Britaniji
0

Uhapšeno šest novinara tabloida News of the World

FENA
Zgrada londonske policije (Foto: Arhiv)
Zgrada londonske policije (Foto: Arhiv)
Šest novinara ugašenog britanskog tabloida News of the World uhapšeno je u srijedu, prenosi BBC saopćenje policije o nastavku istrage afere prisluškivanja privatnih telefona i podmićivanja zbog čega su otprije deseci ljudi uhapšeni, među njima i policijski i vladini dužnosnici.

Tri muškarca i tri žene uhapšene su u srijedu ujutro u Londonu i Cheshireu (sjeverozapad) u sklopu istrage prisluškivanja privatnih telefonskih razgovora 2005. i 2006., saopćio je Scotland Yard.

"Dvoje od šestoro uhapšenih izvještava za dnevnik Sun", navodi policija.

News of the World iz grupe medijskog magnata Ruperta Murdocha ugašen je 2011., kada je otkriveno da su novinari tog tabloida kršili zakon prisluškujući govornu poštu 4.000 ljudi, poznatih osoba, političara i žrtava zločina poput 13-godišnje djevojčice Milly Dowler, otete 2002. i pronađene mrtve. Prisluškivanjem njene govorne pošte novinari su naveli policiju na pogrešan trag i otežali istragu.

Afera je razotkrila da su novinari kupovali podatke od policije, zbog čega su ostavke podnijeli šef policije i njegov pomoćnik. Neki su policajci uhapšeni kao i bivši savjetnik za medije premijera Davida Camerona, a novinar koji je prvi progovorio o skandalu pronađen je mrtav. Uhapšeno je na desetine osoba, a optuženo dosad 15.