Svijet
0

Uhapšeno oko 150 aktivista Hamasa zbog napada na židovske doseljenike

FENA
Palestinske snage sigurnosti na Zapadnoj obali su uhapsile nekoliko desetaka Hamasovih aktivista nakon napada na židovske doseljenike, rekao je viši pripadnik sigurnosne službe.

Hamasovo oružano krilo preuzelo je odgovornost za smrt četvero židovskih doseljenika u blizini Hebrona u utorak uoči novoga kruga mirovnih pregovora između Izraela i Palestine koji se u Washingtonu odvija pod američkim pokroviteljstvom.

"Uhapšeni su deseci pripadnika Hamasa, uglavnom na području Hebrona i Zapadne obale", rekao je izvor iz sigurnosne službe. "Istražujemo jesu li na bilo koji način povezani s napadom", rekao je isti izvor najavljujući nova hapšenja.

Pozivajući se na izvore iz Hamasa na Zapadnoj obali, Reuters prenosi da je u raciji koja je počela ubrzo nakon napada uhapšeno oko 150 aktivista, među kojima su i rođaci visokih dužnosnika stranke.

Hamasov glasnogovornik u Gazi, prenosi Hina, nazvao je hapšenja "činom izdaje". "Ova hapšenja dokazuju da sigurnosna služba na Zapadnoj obali osigurava okupaciju", rekao je.

U utorak, uoči bliskoistočnog mirovnog samita u Washingtonu, na Zapadnoj obali u automobilu je ustrijeljeno četvero izraelskih civila.

Dva muškarca i dvije žene, od kojih je jedna bila trudna, ubijeni su vatrenim oružjem iz vozila koje je prolazilo pored njih na prometnoj cesti na okupiranom palestinskom teritoriju koju koriste i Palestinci i izraelski naseljenici.