Rusija
0

Uhapšeno oko 1.000 osoba u etničkim nemirima u Moskvi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 1.000 osoba uhapšeno je u srijedu u centru Moskve u pokušaju da se spriječi širenje etničkih sukoba koji su izbili nakon pucnjave na fudbalskog navijača, saopćila je policija.

Hapšenja su se desila dok su se grupe mladih, od kojih su mnogi uzvikivali nacionalističke parole, okupile u blizini željezničke stanice u Moskvi.

Ubistvo navijača moskovskog Spartaka, koji je bio navodno u zavadi s osobama sa sjevernog Kavkaza, izazvalo je nemire i napade na pripadnike etničkih manjina.

Javljeno je da je još na desetine osoba uhapšeno u drugim ruskim gradovima.

Policija u St. Petersburgu pritvorila je 60 osoba, a još 100 je uhapšeno u Samari, javila je novinska agencija Interfax.

Portparol moskovske policije Viktor Birjukov izjavio je Interfaxu da su se većina hapšenja desila u blizini željezničke stanice Kijevski, prenosi BBC.

  • Zaplijenili smo nekoliko zračnih puški, noževa, palica i pištolja za ošamućivanje, izjavio je on i dodao da u gradu nije bilo ozbiljnijih incidenata i da su najagresivniji elementi među mladima udaljeni.

U medijskim izvještajima navodi se da se oko 300 osoba, uglavnom mladih, okupilo oko trgovačkog centra u blizini stanice, zbog čega je ona i zatvorena, a drugi su još pokušavali da blokiraju obližnju cestu.

Mnogi su uzvikivali parole kao što su "Naprijed Rusijo" i "Rusija Rusima".

Policijske patrole pojačane su širom centra Moskve, a javljeno je o ogromnim kolonama vozila.

U subotu se na hiljade osoba sukobilo s policijom ispred Kremlja zbog ubistva navijača moskovskog Spartaka, Jegora Sviridova.

Policija je obećala provesti istragu Sviridovljevog ubistva.

Aslan Čerkesov (26), iz kavkaske regije Kabardino-Balkarija, zvanično je optužen za ubistvo u oblasnim sudom u Moskvi i određen mu je pritvor do 6. februara.

Iako se etničke manjine žale na kontinuiranu diskrminaciju u Rusiji, neki Rusi optužuju vlasti da nastoje prikriti zločine iz mržnje protiv Rusa.