Svijet
1

Uhapšeno nekoliko lidera Muslimanskog bratstva

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Više lidera egipatskog pokreta Muslimansko bratstvo pohapšeno je danas, objavio je jedan od zvaničnika, nakon što su sigurnosne snage počele da rasturaju demonstrante koji su tražili vraćanje svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, prenio je Reuters.

"Uhapsili smo određeni broj lidera Muslimanskog bratstva, ali je prerano da budu objavljena njihova imena", rekao je general Abdel Fatah Otman, visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova, privatnoj TV stanici CBC.

Egipatske snage sigurnosti preuzele su danas u Kairu kontrolu nad jednim od dva protestna kampa pristalica svrgnutog predsjednika Mursija, čiji pokret Muslimansko bratstvo tvrdi da je u toj operaciji poginulo najmanje 250 ljudi, što vlasti demantiraju.

"Potvrđeno je više od 250 mrtvih. Ljekari kažu da ima povrijeđenih u kritičnom stanju, od kojih će većina umrijeti od zadobijenih prostrijelnih rana. Više od 5.000 ranjenih. Najgori masakr od puča", naveo je portparol Muslimanskog bratstva Genad Al-Hadad na svom blogu na Twiteru.

Reuters je, prethodno, izvijestio da je u operaciji poginulo oko 30 ljudi, dok je dopisnik Agencije Frans press vidio 17 tijela.

Egipatsko ministarstvo zdravlja, međutim, saopćilo je da je ubijeno četvoro, a povrijeđeno 50 ljudi.

Snage sigurnosti, koje su jutros počele dugo najavljivanu operaciju uklanjanja dvaju kampova demonstranata, uspjele su da sruše većinu šatora koje su na Trgu "Al-Nahda" bili postavili demonstranti i sada imaju "totalnu kontrolu" nad manjim kampom, saopćilo je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija je oklopnim vozilima i buldožerima opkolila kamp i koristila suzavac, a na snimcima panarapske televizije "Al Arabia" vide se oblaci dima, srušeni šatori i zapaljene gume.

Jedan egipatski zvaničnik rekao je Agenciji Frans press da je tokom operacije privedeno više desetina Mursijevih pristalica.

Na televizijskim snimcima se vide demonstranti s lisicama na rukama, među kojima ima i djece, koje policajci sprovode s trga.

Egipatske vlasti su zaustavile željeznički saobraćaj da bi spriječile da se protesti prošire i van Kaira, naveo je AFP.

Snage sigurnosti su opkolile i drugi kamp demonstranata, u koji su bacile suzavac. Na snimcima se vide ljudi koji pokušavaju da se sklone, s gas maskom ili maramom preko lica.

Napadi na ove logore predstavljaju najnoviju eskalaciju nasilja u Egiptu, u kojem se situacija ne smiruje otkad je 2011. godine svrgnut autokratski predsjednik Hosni Mubarak, a Mursi naredne godine izabran za predsjednika.

Mursi, međutim, nije uspio da izvuče zemlju iz ekonomske krize i svrgnut je 3. jula i od tada je u obračunima ubijeno više od 300 ljudi, ne računajući današnje žrtve.

Novi talas sukoba verovatno će, kako prenose zapadne agencije, doprinijeti daljoj podjeli građana na islamiste, s jedne, i umjerene muslimane, liberale, sekulariste i hrišćane, s druge strane.