Meksiko
0

Uhapšeno 30 pripadnika kriminalnih mreža

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Meksički marinci uhapsili su 30 osoba, među kojima jednu ženu, za koje se vjeruje da pripadaju mreži kriminalaca i narkokartela, saopćili su u četvrtak vladini vojni zvaničnici u Mexico Cityju.

Istovremeno je zaplijenjeno oko 50 pušaka, dva lansera raketa, 21 granata i znatna količina municije, javio je AP, pozivajući se na izjavu admirala Josea Luisa Vergare.

Osumnjičeni kriminalci uhapšeni su u posljednja dva dana u meksičkoj severnoj državi Tamaulipas, gdje su bande gangstera imale vatrene okršaje.

Meksički marinci su samo u posljednja 24 sata imali više operacija hapšenja na više mjesta u meksičkim gradovima Matamoros i Reynosa, koje granica dijeli od američke države Teksas.

Operacije hapšenja izvedene su u saradnji s obavještajnim službama meksičke mornarice i nekih agencija.

Uhapšeni su sprovedeni vezanih ruku pred novinarima u zračnoj bazi u Mexico Cityju, a zaplijenjeni arsenal oružja je bio vidno izložen.

Meksička vlada je saopćila da je u toku ovog mjeseca, u poređenju s prethodnim, smanjen broj ubistava povezanih s pripadnicima organizovanih kriminalnih i narko-kartela.

Predstavnik vlade Alejandro Poire, zadužen za pitanja sigurnosti, izjavio je da je za 24 dana septembra ubijeno 36 osoba, što je manje u poređenju s blizu 50 ubistava dnevno u junu i u augustu.

Ove godine su se zaoštrili sukobi između mreža kriminalaca u meksičkim državama Tamaulipas i Nuevo Leon, gdje se nadmeću dva kartela - "Galf" i "Zetas". Bilo je više izuzetno brutalnih međusobnih okršaja, napada i ubistava lokalnih guvernera i političara.

Više od 28.000 osoba je ubijeno u okršajima kriminalaca od decembra 2006., kada je meksički predsjednik Felipe Calderon pokrenuo više hiljada policajaca i vojnika da u ovim oblastima uvedu red.

Calderon je ovog mjeseca u meksičkom Kongresu iznio poražavajući podatak da se svega 12 posto istraga osumnjičenih za kriminal završi suđenjem i kaznama.

Prema vladinim podacima s početka godine, na slobodu je pušteno čak tri četvrtine osumnjičenih za kriminal i uhapšenih poslije 2006. godine.

Oblast između gradova Ciudad Juarez u Meksiku i El Pasa u Teksasu smatra se najopasnijom u svijetu zbog međusobnih okršaja raznih kriminalnih kartela.