Italija
0

Uhapšeno 3.600 mafijaša i zaplijenjeno 5,6 milijardi eura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanska policija uhapsila je više od 3.600 mafijaša i zaplijenila imovine u vrijednosti 5,6 milijardi eura u borbi protiv organiziranog kriminala u zadnjih 18 mjeseci, objavio je u petak ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni.
  • U 18 mjeseci vladavine Silvija Berlusconija uhapsili smo 3.630 mafijaša, ili 22 posto više nego u 18 prethodnih mjeseci i zaplijenili smo različite imovine - kuće, zemljišta, tvrtke, novac, nakit i automobile u vrijednosti 5,62 milijardi eura, što je za 56 posto više nego u istom razdoblju prije toga, rekao je novinarima Maroni. '

  • To je rekord u borbi protiv mafije, dodao je i ocjenio da je ovaj oblik rata protiv organiziranog kriminala dao izvrsne rezultate.

  • U telefonskom prisluškivanju mafijaških vođa shvatili smo da oni nisu zabrinuti zbog hapšenja svojih ljudi, čije porodice i dalje imaju sredstava za život, već zbog zapljene svoje imovine, kazao je ministar.

  • Policija je zaplijenila čak i imovinu pokojnih mafijaša i onu koja je bila prepisana na maloljetnu djecu, kazao je Maroni, član populističke stranke Sjeverne lige, koji je u predizbornoj utrci početkom 2008. isticao borbu protiv kriminala kao svoj prioritet.

  • Posljednjih godina u borbi protiv mafije nismo imali ovakva uspjeha kao u zadnjih 18 mjeseci, ocijenio je.

"Italijanski model" je tako uspješan, da i druge evropske zemlje žele uvesti iste načine borbe s organiziranim kriminalom, kazao je ministar Maroni, dodavši ipak da za pobjedu u borbi s mafijom "nije dovoljna policija, već sudjelovanje građanskog društva".