Turska
0

Uhapšeno 20 osoba optuženih za saradnju s Kurdima

FENA
Turska policija je u utorak uhapsila 20 osoba u operacijama protiv grupe optužene za saradnju s kurdskim pobunjenicima iz Kurdistanske radničke stranke (PKK), javila je novinska agencija Anadolija.

Policijske protuterorističke jedinice uhapsile su sumnjive osobe prilikom upada na 22 različita mjesta u pokrajinama Mersin, Gaziantep i Hatay na jugu i u Adyamanu na istoku, javila je Anadolija.

Osumnjičene osobe će biti saslušane u gradu Gaziantepu.

Tridesetak osoba, među kojim su i gradonačelnici kurdskih gradova, uhapšeno je prošlog mjeseca u sličnim operacijama pod sumnjom da čine urbani ogranak PKK-a i organiziraju prokurdske demonstracije.

PKK, koju Turska i mnogobrojne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, digla se na oružje protiv Ankare 1984. godine. U sukobima je dosad ubijeno više od 45.000 ljudi, prema podacima turske vojske.

Vlada je u augustu najavila plan reformi s ciljem jačanja prava Kurda, ali je ustavni sud naredio raspuštanje glavne prokurdske stranke u Turskoj zbog njene povezanosti s pobunjenicma, nakon čega su uslijedili nemiri na jugoistoku Anadolije naseljenom pretežno Kurdima.