Italija u borbi protiv mafije
0

Uhapšeno 140 pripadnika kalabrijskog klana N'dranghete

FENA
Više od 140 pripadnika zloglasnog kalabrijskog klana N'drangheta privedeno u noći između utorka i srijede u opsežnoj policijskoj operaciji protiv pripadnika mafije.

U akciji nazvanoj "Minotauro" učestvuje oko 1.300 karabinjera, a provodi se u Torinu, Milanu, Modeni na sjeveru zemlje i regionu Kalabrije na jugu. U saradnji sa specijalnim odjeljenjem za borbu protiv mafije u Torinu, tokom operacije su izvršeni brojni pretresi i privedeno više osoba, a istraga je trajala četiri godine.

Policija je privela uglavnom lokalne političare koje sumnjiči za udruživanje s mafijaškim grupama, trgovinu narkoticima, nelegalno nošenje oružja i pranje novca.

Zaplijenjena je i imovina u vrijednosti od oko 70 miliona eura, a među zaplijenjenom imovinom su stanovi, vile, placevi, manja preduzeća i računi u bankama.

Posljednjih decenija, N'drangheta je postala najjača i najopasnija među četiri mafijaška klana u Italiji, među kojima su još napuljska Camorra, Coza Nostra sa Sicilije i najmanja, Sacra Corona Unita iz Apulije na jugoistoku zemlje.

Specijalizovana u trgovini narkoticima, prije svega kokaina, ta organizacija je razgranala posao i na bogatijem sjeveru zemlje, a aktivna je i u svijetu, prije svega u Njemačkoj, Kanadi, Švicarskoj i Australiji.

Prema podacima specijalizovanog talijanskog instituta Eurispes, prošle godine N'drangheta je ostvarila prihod od 44 milijarde eura zahvaljući prije svega trgovini oružjem i narkoticima, prenose agencije.