Turska
0

Uhapšeno 120 pripadnika Al Qaide

SRNA
Turska policija uhapsila je 120 pripadnika mreže Al Qaideu velikoj antiterorističkoj operaciji, javio je danas BBC.

Novinska agencija Anadolija javila je da su pripadnici Al kaide uhapšeni u koordinisanim napadima prije zore u 16 provincija.

Među uhapšenima je i regrutni oficir militanata koji je radio na univerzitetu u istočnom gradu Van, saopštila je policija.

Agencija Anadolija javlja da je do akcije došlo nakon što je policija zaplijenila dokumenta sa detaljima o aktivnostima ekstremnih militanata u Turskoj.

Tokom akcije policije pronađeni su oružje, lažne lične karte i maskirne uniforme, rekli su neimenovani policijski zvaničnici.

Među uhapšenima su i lideri ćelija Al kaide u Turskoj, među njima  i lider lokalne grupe u Vanu  Serdar Elbasi. Ova hapšenja u nekoliko gradova, uključujući Ankaru i Istanbul, uslijedila su nakon što su početkom sedmice u Ankari uhapšena 33 pripadnika mreže Al Qaida.

Prema nekim izvještajima uhapšeni su umiješani u zavjere za ubisto turskih vojnikau Avganistanu i   turske policije.
Iako se malo zna o strukturi  Al kaide u Turskoj, vjeruje se da je slaba.  

Nekoliko turskih članova Al kaide ubijeno je ili uhapšeno u susjednom Iraku, a za neke su  zna da su obučavani u Avganistanu.

Vjeruje se da militanti Al kaide u Turskoj dolaze iz arapskih zemalja, Kavkaza i centralne Azije.

Teroristički napadi nisu neuobičajeni u Turskoj, ali postoji veliki broj mogućih počinilaca. Za neke se krive pripadnici Kurdistanske radničke partije /PKK/.

Ekstremne ljevičarske grupe  izvodile su napade u prošlosti, ali se od nedavno nekativne.

Al Qaida odgovorna je za sporadične napade u Turskoj, kao što su višestruki bombaški napadi na britanski konzulat, nekoliko banaka i dvije sinagoge u Istanbulu 2003. godine. U ovim napadima poginule su 63 osobe, uključujući britanskog generalnog  konzula Rodžera Šorta. 
Iako je na čelu zemlje partija AKP  koja se smatra islamističkom partijom, Turska se oštro protivi svakom obliku terorizma.

Postoje takozvani "džepovi" simpatizera džihadističkog islama u nekim dijelovima Turske,  oko 5.000 muslimana salafista, ali to ja mali broj.

Turska je članica NATO i dugogodišnji saveznik SAD uprkos  diplomatskim sporovima oko Irana i Sirije.

Turske snage bezbjednosti sarađuju sa SAD i efikasne su u monitoringu aktivnosti islamskih militanata.