Kina
0

Uhapšeno 12 osoba zbog požara u Pekingu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Kini je uhapšeno 12 osoba koje su osumnjičene za umiješanost u izazivanje velikog požara koji je djelomično uništio zgradu pekinške državne televizije i hotelski kompleks, u kome je jedan vatrogasac poginuo, a sedam osoba povrijeđeno, javili su u četvrtak kineski državni mediji.

Među pritvorenima je i rukovodilac Kineske centralne televizije (CHTV) zadužen za konstrukciju zgrade državne televizije u Pekingu, mada nije saopćeno da li je bilo ko od uhapšenih i optužen za izazivanje požara, piše Beijing Times, a prenosi Reuters.

U ponedjeljak uvečer se razbuktao požar koji je izazvan velikim, ali neregularnim vatrometom puštenog sa zgrade televizije, koji je uništio tridesetospratnu zgradu što se nalazi uz supermoderno sjedište te televizije u kineskoj prijestonici. Tridesetospratnica se nalazila do gotovo završenoga novog pekinškog "Mandarin orijental hotela" koji bi trebalo da bude otvoren ove godine.

U gašenju požara poginuo je jedan vatrogasac, a sedam osoba - šest vatrogasaca i radnik televizije – povrijeđeno je ali nije u životnoj opasnosti.

Preliminarna policijska istraga pokazala je da je požar izazvan bacanjem petardi posljednjeg dana slavlja kineske Nove godine, navela je agencija Xinhua.