Svijet
0

Uhapšeni pripadnici talijansko-kanadske mafije

FENA
Jedanaest pripadnika mafijaškog klana koji je djelovao u Italiji, Fracuskoj, Švicarskoj i Kanadi uhapšeno je u noći s ponedjeljka na utorak na jugu Francuske i u Italiji, saopćila je talijanska policija.

"Jedan osumnjičeni je uhapšen u Kanu, a deset u Italiji", izjavio je pukovnik Laforgia agenciji AFP i dodao da policija traži još dvojicu osumnjičenih.

Istragom je obuhvaćeno 19 osoba osumnjičenih da pripadaju talijansko-kanadskom mafijaškom klanu Vizzuto, čija se dva šefa Vito i Nick Vizzuto već nalaze u zatvoru u Kanadi, precizirao je Laforgia.

Klan Vizzuto je povezan s jednom od najslavnijih talijanskih mafijaških porodica Cuntera-Caruana, poznate po svojoj historijskoj ulozi u trgovini drogom, doznaje se iz istih izvora.

Prema policijskom saopćenju, osumnjičeni su se spremali da realiziraju financijsku operaciju međunarodnih razmjera, u kojoj bi se opralo 600 miliona eura dobijenih iz nelegalnih aktivnosti.

Osumnjičeni, čija je imovina zaplijenjena, optuženi su za mafijaško udruživanje, pranje novca i prevarantske špekulacije.