Brazil koridor kokaina
0

Uhapšeni državljani Srbije koji su bili na čelu narkomafije

FENA
Hapšenje u Brazilu članova narkomafije, na čijem su čelu navodno bili državljani Srbije, ukazuje na veliki problem s kojim se suočava najveća južnoamerička zemlja, to što je strani narkokarteli koriste kao koridor za izvoz kokaina u Evropu i na druge kontinente, navodi u subotu Associated Press.

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da dobro organizovana narkomafije diljem Latinske Amerike ne samo što destabilizuju regiju, već mogu i ugroziti SAD i druge zemlje, jer bi grupe koje finansiraju terorizam mogle u područjima u kojima vlada bezakonje trgovati drogom i tako prikupljati potrebna sredstva.

Walter Mayerovich, bivši stručnjak američke agencije za borbu protiv trgovine narkoticima, izjavio je da srpske bande već desetak godina djeluju u Brazilu, ali da u toj zemlji ima i drugih međunarodnih kriminalnih organizacija.

"Trgovci drogom koriste Brazil kao dvosmjerni koridor, kojim dobivaju kvalitetnu drogu iz Kolumbije i Perua, a potom je šalju prema Africi, odakle se transportuje za Evropu i Aziju", rekao je Mayerovich.

"Brazil je jedina zemlja Latinske Amerike u kojoj se proizvode hemikalije potrebne za preradu biljke koke", kazao je Mayerovich i dodao da ekonomski preporod Brazila privlači sve veći broj stranih kriminalaca.

"Ekonomija jača i privlači više investicija, ali privlači i pozornost međunarodnih trgovaca drogom, koji u Brazilu peru novac zarađen prodajom narkotika", kazao je on.

Jedan od načina za prikrivanje zarade od prodaje droge jeste kupovina nekretnina, objašnjava Mayerovich, a Brazil je postao jedno od najprivlačnijih tržišta nekretnina na zapadnoj hemisferi.

Šef američkog Južnog zapovjedništva general Douglas Fraser rekao je u ponedjeljak u Miamiju da Sjedinjene Države moraju biti svjesne rastuće prijetnje koju predstavljaju međunarodne kriminalne organizacije diljem Latinske Amerike.

On je upozorio da je trgovina narkoticima samo jedna od opasnosti, ali da podjednako rizik predstavljaju trgovina oružjem, pranje novca i trgovina ljudima.

Prema njegovim riječima, zemlje koje nemaju sredstava ili volje za borbu protiv kriminalnih udruženja koja djeluju na njihovoj teritoriji mogle bi privući terorističke organizacije koje bi tu došle radi prikupljanja novca i organiziranja logistike.

Associated Press je podsjetio da je brazilska federalna policija u petak saopćila da je uhapšeno 16 članova bande koju su predvodili Srbi, od kojih su osmorica državljani Srbije, ali nije navela njihova imena.

Srbijanska ministrica pravde Snežana Malović izjavila je da su među uhapšenima Goran Nešić i Dejan Stojanović, zvani Keka, koji su na popisu najtraženijih bjegunaca u Srbiji.

Kazala je da će Srbija od Brazila tražiti izručenje te dvojice ljudi: Nešića radi služenja osmogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog trgovine drogom, a Stojanovića radi okončanja kaznenog postupka jer je optužen za tešku krađu.

Brazilska policija je uhapsila neke od osumnjičenih u udaljenoj oblasti Amazona, prema granici s Peruom, Bolivijom, Paragvajem i Argentinom, a ostale u velikim gradovima poput Sao Paula.

Srpske dužnosnici su izjavili da su surađivali s brazilskim vlastima i američkom agencijom za suzbijanje trgovine narkoticima (DEA).

Najnovijom akcijom brazilske policije okončana je dvogodišnja operacija, tokom koje je izvedeno 35 hapšenja i zaplijenjeno 620 kilograma kokaina, čija je vrijednost oko 1,2 miliona dolara.

Policija je navela i da je federalni sud naredio zapljenu imovine osumnjičenih, koja obuhvata 31 objekt, 15 luksuznih vozila i tri broda, ukupne vrijednosti oko 16 miliona dolara.

U Boliviji su prošle godine ubijena tri Srbina koja su radila kao tjelohranitelji za lokalnog trgovca drogom.