Svijet
3

Uhapšeni članovi terorističke grupe namjeravali napasti zapadne diplomate

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Talijanska policija objavila je kako je uhapšeno 17 osoba u različitim evropskim zemljama, uglavnom Kurdi.

Njih šest uhapšeno je u Italiji, četiri u Velikoj Britaniji te troje u Norveškoj, javlja AFP. Nekoliko članova terorističke grupe je putovalo u Irak i Siriju kako bi sudjelovalo u borbama na strani Islamske države, saopćila je policija.

Istražitelji tvrde kako su se teroristi umrežili i planirali u Norveškoj osloboditi fundamentalističkog propovjednika Najmuddina Ahmada Faraja, poznatijeg pod imenom Mullah Krekar, koji je od strane SAD-a i UN-a svrstan na popis terorista. Teroristi su navodno planirali napasti norveške te još neke zapadne diplomate i zarobiti ih, piše Guardian pozivajući se na neimenovane sigurnosne izvore. Osim napada na diplomate, planirali su organizirati ćelije agenata spavača u Italiji i Holandiji.

Istražitelji nisu objavili detalje o načinima finansiranja terorista, tvrde da su uspjeli skupiti dovoljno novca kako bi militante mogli prebaciti do Sirije, a prikupljali su i novac za porodice poginulih vojnika. Akcija je provedena zajednički, a u njoj su sudjelovali istražitelji iz Velike Britanije, Norveške, Finske, Švicarske i Njemačke.