Kipar
0

Uhapšene osobe osumnjičene za krađu tijela bivšeg predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kiparska policija objavila je u utorak navečer da je privela trojicu muškaraca osumnjičenih za krađu tijela bivšeg predsjednika Tasosa Papadopulosa, a motiv krađe je otkupnina, ustvrdio je ministar pravosuđa te odbacio političke motive.

Privedene osobe u srijedu će izići pred sud, rekao je policijski glasnogovornik Michalis Katsunotos i dodao da će policija zatražiti njihov pritvor tokom istrage, javlja američka agencija Associated Press.

"Policija je ustanovila da je krađa tijela motivisana otkupninom" i "nije bilo političkog motiva", rekao je ministar pravosuđa Lucas Luca, javlja agencija Reuters.

Glasnogovornik Papadopulosove porodice kazao je međutim da porodica nije primila nikakav zahtjev za otkupninu, ali je ministar insistirao na tome da je motiv krađe finansijske prirode.

DNK analizom potvrđeno je da je zaista riječ o truplu bivšeg predsjednika koji je od raka pluća umro u decembru 2008., u 74. godini.

Truplo je bilo ukradeno 11. decembra s groblja u južnom dijelu Nikozije, a pronađeno u ponedjeljak na drugom, pet kilometara udaljenom groblju.

Papadopulos je bio predsjednik Kipra od 2003. do 2008. godine, a na izborima za drugi mandat porazio ga je ljevičar Demetris Christofias, bivši partner iz vladajuće koalicije lijevog centra. Papadopulos je predvodio kiparske Grke kada su 2004., referendumom odbili UN-ov prijedlog o ponovnom ujedinjenju otoka.

Krađa trupla bila je zagonetka za kiparske vlasti koje su zatražile i pomoć zapadnih obavještajnih službi te Interpola, a istraga je pokazala da je krađa bila dobro provedena i da su lopovi prikrili tragove.

Teorije urote bile su šarolike i kretale se od odgovornosti balkanskih zločinačkih skupina motivisanih novcem do lokalnih lopova i političkih razloga. No policija je brzo odbacila političke motive kako bi izbjegla eksplozivne posljedice na mediteranskom otoku podijeljenom od 1974. između kiparskih Grka i kiparskih Turaka.