Rusija
0

Uhapšene dvije osobe povezane s ubistvom advokata i novinarke

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Uhapšene su dvije osobe povezane s ubistvom novinarke Anastazije Baburove i advokata specijaliziranog za ljudska prava Stanislava Markelova, doznaje se iz izvora snaga reda na koje se u četvrtak poziva ruska štampa.

Radi se o mladiću i djevojci, bivšim pripadnicima nacionalističkog pokreta Rusko nacionalno jedinstvo, koji su direktno umiješani u ubistvo, objavio je dnevni list Kommersant.

Djevojka je "odvela" dvije žrtve poslije konferencije za štampu na kojoj su učestvovale, a mladić je pucao u njih, pišu ove novine.

Prema drugom izvoru, na koji se poziva agencija Interfax, kriminalci su htjeli da se osvete advokatu koji je bio vrlo aktivan u odbrani žrtava nacionalista i neofašista. Hapšenje nije potvrđeno iz zvaničnih izvora, precizira agencija.

Tridesetčetverogodišnji advokat Stanislav Markelov i 25-godišnja novinarka Anastazija Baburova koja je radila za sedmičnik Novaja Gazeta, ubijeni su 19. januara u centru Moskve. Ovo dvostruko ubistvo je izazvalo veliko uzbuđenje u ruskom građanskom društvu i u zapadnim zemljama.

Voditeljica Helsinške grupe u Moskvi Ljudmila Aleksejeva je izrazila sumnju u hapšenje.

Advokat Ruskog nacionalnog jedinstva je za agenciju AFP izjavio da nacionalistički pokret nema ništa s ubistvom.