Tajland
0

Uhapšena žena odgovorna za spaljivanje stotina fetusa

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Tajlandske vlasti uhapsile su ženu koju smatraju odgovornom nakon otkrića stotina fetusa u budističkom hramu u Bangkoku, saopćila je lokalna policija u petak.

"Uhapsili smo žensku osobu koju teretimo po dva osnova: za obavljanje ilegalnih abortusa i otvaranje klinike bez potrebnih dozvola", rekao je policajac Sombat Milinthajinda, te dodao kako su slobode lišena i dva pogrebnika iz hrama, koji će uskoro biti optuženi za skrivanje mrtvih tijela i fetusa. Mogli bi biti kažnjeni s godinu zatvora.

Policija je nastavila iznositi fetuse iz Phai-nguern Chotinaram hrama u Bangkoku, nakon što su tu pronađene stotine fetusa ranije ove sedmice. Smrad uslijed raspadanja fetusa doveo je do otkrića.

"Pogrebnici su priznali da su primali fetuse oko četiri godine, te su naveli da su ih čuvali dok se sasuše, kako bi ih lakše spalili", rekao je Milinthajinda.

Hramovi u Tajlandu obično imaju pogrebnike koji pripremaju tijela za kremiranje. Fetusi su dolazili iz ilegalnih klinika u kojima su obavljani abortusi. Inače, abortusi su ilegalni na Tajlandu, osim ako je žena silovana ili joj je zdravlje ugroženo zbog trudnoće, javio je CNN.