Svijet
1

Uhapšena saradnica češkog premijera

SRNA
Petr Nečas (Foto: AFP)
Petr Nečas (Foto: AFP)
Jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala češke policije uhapsila je danas višerangiranog saradnika premijera Petr Nečasa, javili su lokalni mediji.

Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Kubice rekao je parlamentu da su premijera posjetili šef policijske jedinice i dva advokata, ali svrha njihove posjete nije poznata.

Prema njegovim riječima, posjeta je bila u vezi sa koracima u krivičnom procesu.

Portparol jedinice za organizovani kriminal potvrdio je da je jedinica učestvovala u operaciji, ali je odbio da saopšti druge detalje.

Međutim, češka televizijska stanica i internet izdanje najvećeg češkog dnevnika "Mlada fronta Dnes" navode da je uhapšen šef Nečasovog kabineta Jana Nagjova.

Lokalni mediji javljaju da je policija bila prisutna i u Ministarstvu odbrane i u gradskoj skupštini Praga odakle su odneseni određeni dokumenti. Pretresi su izvršeni i u kancelarijama dvojice biznismena povezanih sa politikom.

Parlament je prekinuo današnju sjednicu radi razjašnjenja situacije.

Češki predsjednik Miloš Zeman rekao je da će se sutra sastati sa Nečasom, šefom nacionalne policije i liderom opoziconih Socijaldemokrata radi razgovora o ovoj situaciji.