Svijet
0

Uhapšena liderka južnoafričke opozicije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Helen Zille, liderka glavne opozicijske stranke u Južnoj Africi Demokratskog saveza (DA), izjavila je u ponedjeljak da je bila nakratko uhapšena u nedjelju poslije podne u Captownu dok je učestvovala u demonstracijama protiv trgovine drogom.

"Policija me uhapsila bez ikakvog razloga. To je bilo čisto politički", izjavila je Zille za državnu televiziju SABC i dodala da je pozvana na sud u utorak.

"Posljednji put kada sam vidjela nešto takvo, bilo je u vrijeme apartheida", kazala je ona spominjući rasistički režim bijele manjine koja je bila na vlasti do 1994.

Zille je uhapšena kada je s drugim članovima DA pokušavala podijeliti letke protiv trgovaca drogom i narkotika. Kao gradonačelnica Captowna ona je tvrdila da se radi o mirnim demonstracijama i da je dobijena dozvola vlasti.

Općinski savjetnik Grant Pascoe je precizirao da je uhapšeno 16 osoba zajedno s liderkom stranke. Grupa je ostala u pritvoru tri sata, pod optužbnom da je prisustvovala nelegalnom okupljanju, precizirao je on.

Policija nije bila u mogućnosti da potvrdi informaciju.

Captown je jedini grad na jugu Afrike kojim ne vlada Afrički nacionalni kongres (ANC) koji je na vlasti od 1994. godine.