Iran
0

Uhapšena dvojica njemačkih diplomata, Njemačka to demantira

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Neimenovani iranski dužnosnik u srijedu je izjavio kako su krajem decembra u Iranu pritvorena dva njemačka diplomata koja su sudjelovala u protuvladinim protestima, a tu je informaciju odmah demantiralo njemačko ministarstvo vanjskih poslova, javile su agencije.

Novinska agencija ISNA objavila je kako je "doministar za obavještajni sektor rekao kako su u neredima tokom Ašure sudjelovali njemački diplomati", a državna TV stanica IRIB na svojoj je web stranici citirala neimenovanog dužnosnika koji je rekao kako su dva njemačka diplomata pritvorena tokom nereda 27. decembra, ali bez dodatnih pojedinosti o tome što se poslije s njima dogodilo.

  • Tokom tih nereda su pritvorena dvojica njemačkih diplomata koji su djelovali pod izmišljenim imenima Yogi i Ingo, prenio je IRIB riječi tog dužnosnika, koji je njemačku ambasadu u Teheranu optužio da je bilo središte za prikupljanje informacija za njemačke tajne službe, čiji su pripadnici bili uhapšeni njemački državljani.

Iz Njemačke je odmah stigao demanti istinitosti tih vijesti.

  • Ne mogu to potvrditi, jer 27. decembra prošle godine nije uhapšen nijedan njemački diplomat, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik glasnogovornik njemačkog MVP-a Andreas Peschke.

  • Budu li te optužbe i službeno uobličene i poslane nama, bit će u potpunosti odbačene, dodao je on.

Vijest o pritvaranju njemačkih diplomata prije mjesec dana stigla je samo dan nakon što je njemačka kancelarska Angela Merkel rekla kako Teheranu ističe vrijeme za prekid nuklearnog programa i izbjegavanje dodatnih sankcija, prenosi u srijedu Hina.