Turska
0

Uhapšena dva bivša generala i još 15 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turska policija je u utorak rano ujutro privela dva bivša generala, predsjednika Trgovinske komore Ankare i još 14 članova desničarske nacionalističke grupe zbog sumnji da su spremali zavjeru za obaranje vlade, izvijestili su istanbulski mediji.

Policija je u Istanbulu privela umirovljene generale Hurshita Tolona i Shenera Eruyura, kao i čelnika Trgovinske komore Sinana Ayguna i šefa biroa lista "Gumhuriet" Mustafu Balbaya, prenijela je agencija DPA.

Pripadnici antiterorističke policijske jedinice pretražili su kuće četvorice ljudi i prostorije "Gumhurieta" u Ankari, kao i sjedišta nevladine organizacije u Istanbulu i Ankari, na čijem je čelu Eruygur.

Policijska operacija protiv te grupe počela je u januaru kada je uhapšen jedan penzionisani general i veći broj pravnika i članova kriminalnih grupa.

Grupa zavjerinika Ergenekon je veliki protivnik proislamističke vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana, a turska štampa je naziva terorističkom grupom.

Ta je organizacija osumnjičena za niz političkih ubistava, a vlasti vjeruju i kako se pripremala da uz pomoć vojske svrgne vladu.

Hapšenja su se u utorak podudarila s pojavljivanjem glavnoga državnog tužioca pred Ustavnim sudom koji je zatražio ukidanje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

Kritičari optužuju Erdoganovu AKP da pokušava nametnuti sekularnoj Turskoj šerijatske zakone, a kao dokaz za to navode namjeru stranke da ublaži zabranu nošenja muslimanskih marama.

Tužilac Abdurraham Yalçinkaya je ocijenio da ta stranka predstavlja sve veću opasnost i kako je jedini način da se društvo zaštiti taj da AKP bude ukinuta, a premijeru, predsjedniku, i za još 69 članova stranke, da bude zabranjeno bavljenje politikom.

AKP, koja je osnovana nakon što je prethodna proislamistička stranka zabranjena, nazvala je te optužbe napadom na demokratiju.

Odbrana stranke trebalo bi u četvrtak da iznese pred sudom svoje argumente.