Svijet
7

Uhapšena četvorica napadača u Džakarti, trojica ubijena

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Policija Indonezije uhapsila je četiri osobe za koje se sumnja da su učestvovali u današnjim bombaškim i oružanim napadima u centru glavnog grada Džakarte, u kojima je poginulo šestoro ljudi, saopćili su zvaničnici.

Snage reda potvrdile su da su prethodno ubile trojicu napadača.

Predsjednik Džoko Vidodo osudio je ovo terorističko djelo, ali je pozvao javnost da ne spekuliše o tome ko stoji iza napada.

Oružani okršaj trajao je nekoliko sati, a snage reda objavile su da je područje sada sigurno.

Policija je saopćila da se dogodilo najmanje šest eksplozija, od kojih su tri bile samoubilački napadi. Među žrtvama su tri policajca i tri civila.

Glavne meta napada bili su tržni centar "Sarinah" i poslovna zgrada "Skajlajn", a sve je počelo eksplozijom ispred kafića "Starbaks" u prizemlju tog objekta.

Mediji su prenijeli da su među žrtvama jedan Holanđanin i još jedan strani državljanin, ali te informacije nisu potvrđene.

Policijski snajperisti raspoređeni su u zoni napada zajedno sa stotinama pripadnika snaga reda, koji imaju podršku oklopnih vozila.

Zgradu u kojoj se nalazi kafić "Starbaks" provjerava deminerska ekipa.

"Ne smijemo se plašiti. Ne smijemo biti poraženi terorističkim djelima poput ovog", rekao je predsjednik Vidodo u televizijskom obraćanju.

Šef nacionalne obavještajne službe rekao je da nema naznaka da militanti "Islamske države" stoje iza napada.