U blizini Bagdada
0

Uhapšena četvorica čelnika iračkog ogranka Al-Qaide

FENA
Iračka vojska uhapsila je u srijedu rano ujutru vojnog lidera iračkog ogranka Al-Qaide Miklifa Mohammada Husseina al-Azawija i još trojicu čelnika te organizacije u akciji zapadno od Samare, 110 kilometara sjeverno od Bagdada, saopćilo je iračko ministarstvo odbrane.

Ekstremista, poznat kao Abu Radhwan, zadržan je s još trojicom lidera Islamske države Irak, izjavio je portparol ministarstva general major Mohammad al-Askari za AFP.

"To su četiri glavna lidera Al-Qaide u Iraku i oni su četvorica najopasnijih, najtraženijih ličnosti Al-Qaide", rekao je al-Askari.

Uhapšeni su Mohammad Saad Muzaham al-Daraji, vođa jedinice za likvidaciju u Al-Qaidi, kao i Fawzi Abbas Ali al-Badri, poznatiji kao Abu Abdulrahman, koji je bio zadužen za kidnapovanje vojnika, koji bi zatim bili ubijani, a njihova tijela spaljivana.

Uhapšen je i Qasim Mohammad Taha, koga iračke vlasti traže u vezi s napadom na jednu vladinu zgradu 29. marta u gradu Tikritu na sjeveru Iraka, u kome je poginulo 58, a ranjeno 97 ljudi.

Hapšenja u Iraku uslijedila su nešto manje od tri sedmice od ubistva lidera Al-Qaide Osame bin Ladena u akciji američkih specijalaca u Pakistanu.