Turska
0

Uhapšena četiri osumnjičena u vezi s napadom u Istanbulu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tuske vlasti u četvrtak su uhapsile četvoricu osumnjičenih u vezi s napadom na američki konzulat u Istanbulu koji je doveo do puškaranja u kojem su ubijena tri policajca i tri napadača.

Policija i turska obavještajna služba također istražuju da li je jedan od ubijenih napadača imao veze s al-Qaidom dok je bio u posjeti Afganistanu. Policija sumnja da su napadači povezasni s al-Qaidom, ali do sada nije imala pravog dokaza, prenosi AP.

Ministar unutrašnjih poslova Besir Atalay izjavio je u čertvrtak da su četvorica ljudi u pritvoru. Jedan od napadača pobjegao je automobilu, ali nije bilo odmah jasno da li je on među četvoricom uhapšenih.

Erkan Kergin, jedan od tri napadača koje je ubila policija pred konzulatom, ranije je putovao u Afganistan, sudeći po vladinom zvaničniku koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima.

Desetine militanata u Turskoj prolazi kroz vojnu obuku u logorima al-Qaide u Afganistanu a neki su se također borili i poginuli u redovima al-Qaide u Iraku, tvrde turski zvaničnici.

Oni su, ipak, dodali kako to ne znači da vođe al-Qaide izdaju direktna naređenja svim turskim militantima.

"U Turskoj, nisu sve ćelije al-Qaide organski direktno povezane s grupama u Afganistanu. Mnogo je grupa koje su preuzele ideologiju al-Qaide i djeluju na vlastitu inicijativu", izjavio je Ihsan Bal, direktor studija za terorizam u Međunarodnoj organizaciji za strateška iostraživanja sa sjedištem u Ankari.

Novine Hurriyet sugerirale su kako bi napad od srijede mogao biti odmazda za smrt militanta al-Qaide, Abdula Fettaha, ubijenog u Afganistanu u američkom bombardovanju.

Fatah i dvojica od trojice ubijenih militanata pred konzulatom, Kargin i Raif Topcil, iz iste su pokrajine Bitlis, regije s kurdskom većinom kojom dominira radikalni islam.

Policija je, međutim, bila oprezna da ne izdvoji Kurde - od kojih mnogi podržavaju marksističku pobunjeničku organizaciju PKK-a koja se zalaže za autonomiju - zbog njihove uloge u radikalnim islamističkim organizacijama.