Tunis
0

Uhapšena 33 člana familije Ben Alija

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U Tunisu su sinoć uhapšena 33 člana odbjeglog tuniskog predsjednika Zinea al-Albidinea Ben Alija, izvijestila je tamošnja televiija.

Članovi familije svrgnutog predsjednika, koji se sada nalazi u Saudijskoj Arabiji, uhapšeni su, navodno, nakon pokušaja da pobjegnu iz zemlje.

Novi tuniski predsjednik Fouad Mebazaa u svečanom govoru na televiziji obavezao se na "potpuni prekid s prošlošću" kako bi se ostvarile aspiracije "revolucije dostojanstva i slobode" koja je okončala samovoljni režim bivšeg predsjednika Ben Alija.

Također, vlada Tunisa saopćila je da su oslobodili sve političke zatvorenike, čak i članove zabranjenoga islamističkog pokreta Enahada.

No, na ulicama Tunisa i dalje nije mirno. Jučer je 100 demonstranata izašlo na ulice tražeći da se smijene svi predstavnici bivših vlasti, koji su ostali u sastavu nove prijelazne vlade.

Tokom tih demonstracija policija nije koristila suzavac, niti vodene topove, izvijestio je reporter BBC-ja.

Iako je situacija napeta, stanje u Tunisu se popravlja. Na ulicama je sve više saobraćaja, otvaraju se trgovine i kompanije, a smanjeno je i vrijeme trajanja policijskog sata.