Meksiko
0

Uhapšen zloglasni vođa kartela Juarez

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vođa jednog od meksičkih narko kartela uhapšen je u vezi sa nedavnim oružanim napadom na centar za odvikavanje od droge, u kojem je ubijeno 17, a ranjeno troje ljudi, piše list "La hornada".

Vjeruje se da je Jose Rodolfo Escajeda, vođa kartela Juarez, jedan od desetak napadača koji su u srijedu provalili u kliniku u gradu Ciudad Juarez, preko granice sa američkim gradom El Pasom.

Oni su natjerali pacijente da se poredaju u hodniku i zatim pucali na njih iz varenog oružja. 

Američka uprava za borbru protiv droge više od 10 godina traži Escaheda za koga se vjeruje da krijumčari drogu u SAD.

On je  odgovoran za brutalno ubistvo dvojice američkih pripadnika mormonske zajednice na sjeveru Meksika koji su osudili otmice kartela.

Ciudad Juarez je žarište rata  meksičkih kartela droge koji se bore za kontrolu tržišta i puteva droge u SAD. U Meksiku je prošle godine zabilježeno 1.600 ubistava u vezi sa drogom.

Meksički predsjednik Felipe Kalderon rekao je da je borba protiv kartela drogom  jedan od njegovih prioriteta. Nasilje u vezi sa drogom do sada  je odnijelo oko 13.500 života od kada je pokrenuta ofanziva protiv kartela krajem 2006.  godine.
U odvojenom incidentu 43-godišnji kandidat za Kongres Joze Francisko Fuentes Esperon, njegova 38-godišnja supruga kao i dva sina starosti od devet i 13 godina nađeni su juče mrtvi u porodičnoj kući Viljaermosi, prijestonici južne meksičke države Tabasko. 

U zvaničnom saopštenju povodom ovog ubistva nema informacija o načinu na koji su ubijeni niti motiv, osim da je ubistvo izvedeno "sa okrutnošću i mržnjom".