Bagdad
0

Uhapšen vođa sunitskih pobunjenika

FENA
Iračke sigurnosne službe saopćile su u ponedjeljak da je u Bagdadu uhapšen vođa grupe sunitskih pobunjenika Ansar al-Sunne optužen za organizaciju napada u Iraku i uživanje pomoći iračkih političkih ličnosti.

"Djelujući prema obavještenjima, iračke sigurnosne službe uhapsile su 18. decembra 2008. godine terorista Thaera Thabita al-Sammarraija, vojnog zapovjednika Ansar al-Sunne u Iraku, u kvartu Yarmouk", u zapadnom dijelu Bagdada, izjavio je agenciji AFP glasnogovornik sigurnosnih operacija u Bagdadu general Qassem Atta.

"On je priznao odgovornost za rukovođenje, podršku i financiranje terorističke grupe i za organizaciju operacija u Iraku", dodao je general.

"On ima veze s političkim zvaničnicima koji sudjeluju u političkom procesu", naglasio je irački glasnogovornik.

Vođa Ansar al-Sunne je optužen da je zapovijedao izvršenjem više napada, među kojim su i samoubilačke misije, u pokrajini Diyala, bivšem uporištu Al-Qaide i pobune sjeveroistočno od Bagdada.

U vrijeme međuvjersih sukoba, pobunjenici su bili bliski pripadnicima Al-Qaide u Iraku, a baze su im bile u sunutskim pokrajinama Al-Anbar, Salaheddin i Diyala.

Ansar al-Sunna i još pet pobunjenih grupa objavile su 2007 godine formiranje "Političkog vijeća iračkog otpora" kojem je cilj bio "oslobađanje" zemlje od američke okupacije.