Meksiko
0

Uhapšen vođa kulta "Sveta smrt"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vođa kulta Sveta smrt David Romo uhapšen je i optužen da je učestvovao u otmici i da se predstavljao kao član narkokartela Zetas.

Romo (42), svećenik kulta Sveta smrt, koji ima milione sljedbenika u Sjevernoj i Južnoj Americi, predstavljen je u utorak medijima u prijestonici Meksika.

On je uhapšen krajem decembra, zajedno s još osam osoba, među kojima je i jedan maloljetnik, prenosi Reuters.

Optužen je za pomaganje u otmici dvije starije osobe i stavljanje novca od otkupnine na njegov račun u banci, saopćeno je iz ureda državnog tužioca.

Tužilac Miguel Angel Manzera je na pres-konferenciji rekao da su se devetorica uhapšenih predstavili kao članovi grupe Zetas, jedne od najnasilnijih narkobandi u Meksiku.

Romo je negirao optužbe i rekao da njegova crkva osuđuje nasilje i nije povezana s krijumčrima narkotika, ali da su njena vrata otvorena za svakoga.

Sveta smrt se prikazuje u liku kostura u odjeći sveca, s kosom u ruci, a kult možda ima porijeklo u bogovima smrti koje su slavili Asteci i Maje.

Sljedbenici, među kojima su uglavnom pripadnici nižih klasa i kriminalci, na oltaru uglavnom ostavljaju tekilu, rum, pivo, cigarete, novac, cvijeće i svijeće.

Iako poklonici sebe nazivaju katolicima, katolička crkva osuđuje taj kult.