Svijet
0

Uhapšen vođa iračkog ogranka Al-Qaide

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođa iračkog ogranka terorističke mreže Al-Qaide Abu Ayyub al-Masri uhapšen je u zajedničkoj akciji iračkih i američkih snaga u Mosulu, na sjeveru Iraka, saopćilo je iračko ministarstvo odbrane.

Svjetski mediji prenose da komanda američke vojske u Bagdadu još uvijek nije potvrdila izvještaje o hapšenju lidera Al-Qaide u Iraku.

Egipćanin Al-Masri, poznat i kao Abu Hamza al-Muhajir, došao je na čelo iračkog ogranka Al-Qaide nakon što su američke snage u Iraku 2006. godine u zračnom napadu ubile dotadašnjeg lidera Abu Musaba al-Zarqawija.

Sjedinjene Države su nakon Al-Masrijeva dolaska na čelo ogranka raspisale nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, prenijele su agencije.

Al-Masri je na jednom snimku, prikazanom prošlog mjeseca na internetskoj stranici koju koriste islamski ekstremisti, pozvao borce Al-Qaide da u idućih nekoliko sedmica pokrenu novu ofanzivu protiv američkih snaga u Iraku.

Ako se potvrdi da je Al-Masri uhapšen, to će biti još jedan snažan udarac sunitskim ekstremistima u Iraku protiv kojih je američka vojska tokom prošle godine pokretala nekoliko operacija zbog kojih su bili primorani da se pregrupiraju na sjeveru Iraka.