Svijet
0

Uhapšen vođa arapskog islamističkog pokreta u Izraelu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelska policija uhapsila je vođu arapskog Islamističkog pokreta u Izraelu i tri druga pripadnika skupine dok su pokušavali organizirati konferenciju posvećenu Jerusalemu "glavnom gradu arapske kulture", javio je AFP.

Policija je potvrdila da je uhapsila vođu pokreta Raeda Salaha i njegove kolege zbog toga što su proslave ovog događaja, organizirane u nekoliko gradova Zapadne obale, zabranjene u svetome gradu.

Od 1996. ministri arapske kulture svake godine imenuju grad u arapskom svijetu "gradom arapske kulture". Jerusalem je ove godine trebao zamijeniti Damask.

Izrael zabranjuje svaku palestinsku zvaničnu aktivnost u istočnom Jerusalemu, dok ga Palestinci i dalje smatraju glavnim gradom njihove buduće države.

Izraelska policija upozorila je u petak da će spriječiti organiziranje palestinske kulturne manifestacije u gradu koji je Izrael proglasio "ujedinjenim" glavnim gradom.

Islamistički pokret, vrlo aktivan unutar zajednica izraelskih Arapa, vodi već dugi niz godina kampanju na temu "Treba spasiti Al-Aqsu" na Brdu hrama u Jerusalemu.

Šejh Raed Salah hapšen je u više navrata jer je organizirao jake demonstracije protiv spornih arhitektonskih iskopina koje je Izrael započeo blizu Brda hrama.