Svijet
0

Uhapšen vodeći savjetnik Muqtade al-Sadra

FENA
Muqtad al-Sadr; Foto: AP
Muqtad al-Sadr; Foto: AP
Američke i iračke snage u petak su uhapsile vodećeg savjetnika radikalnog šiitskog imama Muqtade al-Sadra u Bagdadu, saopćio je njegov ured.

Šejh Abdul-Hadi al-Darraji, al-Sadrov medijski direktor u Bagdadu, uhapšen je u dva sata ujutro tokom racije u džamiji u istočnom kvartu Baldaijatu, izjavio je zvaničnik al-Sadrovog ureda koji je tražio da ostane neimenovan iz straha za sigurnost.

Američka vojska saopćila je da su specijalne snage iračke vojske koje su djelovale s koalicionim savjetnicima uhapsile visokorangiranog vođu ilegalno naoružane grupe u Baladiji, ali nije identifikovala zatočenika. Vojska je također saopćila da su još dvojica osumnjičenih uhapšeni od iračkih snaga radi daljnjeg isapitivanja, javio je AP.

Racija je došla u vrijeme dok je premijer Nuri al-Maliki obećao da će slomiti šiitske milicije, kao i sunitske pobunjenike u planiranoj sigurnosnoj operaciji suzbijanja setkaškog nasilja u Bagdadu u jeku zabrinutosti da bi njegova nevoljnost da se suprotstravi Mahdijevoj vojsci njegovog političkog pristalice al-Sadra mlogla dovesti do neuspjeha kao i u ranija dva takva pokušaja.

Američka vojska optužila je glavnog osumnjičenog za veze sa zapovjednicima takozvanih odreda smrti koji se krive za brojna ubistva u kojima je ostavljeno na desetke tijela, često s primjetnim znacima mučenja, na ulicama Bagdada.

Osumnjičeni je uhapšen "na osnovu pouzdanih obavještajnih podataka koji ukazuju da je on vođa ilegalno naoružane grupe koja ima komitet za kažnjavanje, umiješana je u organizovane otmice, mučenja i ubistva iračkih civila", sudeći po vojnom saopćenju.

Vojska je također saopćila kako je dojavljeno da je on umiješan u ubistva brojnih zvaničnika iračkih snaga sigurnosti i vlade.

"Osumnjičeni je navodno predvodio razne operacije ilegalno naoružane grupe i blizak je s ćelijama ilegalno naoružanih grupa koje napadaju iračke civile u sektaškim napadima i nasilju", navodi se u saopćenju i dodaje kako se vjeruje da je bio blizak bagdadskim zapovjednicima odreda smrti, uključujući Abu Duru, vođu šiitske milicije koji je postao čuven po svojoj brutalnosti.

Jedan zvaničnik i jedan policajac, koji su također odbili da se predstave iz straha od odmazde, saopćili su da je jedan od stražara džamije ubijen u puškaranju tokom racije koja je oštetila džamijskle zidove, dok je još četvero ljudi koji su bili sa šejhom također uhapšeno.