Novi seks skandal u Francuskoj
0

Uhapšen visokopozicionirani policajac, organizator prostitucije

FENA
Domonique Strauss Kahn
Domonique Strauss Kahn
Visokopozicionirani francuski policajac, Jean-Christophe Lagarde uhapšen je kao jedan od glavnih organizatora elitne prostitucije koja se održavala u skupocjenim francuskim, ali i američkim hotelima. Djevojke je, pišu francuske novine, organizirao i za tadašnjeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Domoniquea Strauss-Kahna.

Prostitutke su usluge pružale bogatim advokatima, biznismenima i političarima i to u francuskom Lilleu, gdje je bilo središte lanca prostitucije, ali i u New Yorku. Posebne djevojke za tadašnjeg šefa MMF-a navodno je birao 62-godišnji Dominique Dodo Alderweireld koji je također uhapšen, pišu francuske novine. Zbog optužbi za svodništvo uhapšeno je ukupno pet muškaraca uključujući i direktora jednog hotela.

Strauss-Kahnov advokat, Frederique Beaulieu, za francuske je novine rekao da je njegov klijent spreman svjedočiti kako bi dokazao da nije bio umiješan u lanac prostitucije.

"Niko ga iz policije nije kontaktirao", dodao je advokat.

Mjerodavni kažu da je u ovoj istrazi Strauss Kahn imao "u velikoj mjeri sporednu ulogu". Francuski novinari su neslužbeno doznali da bi i on mogao biti ispitan.

Ove optužbe na račun bivšeg šefa MMF-a stigle su samo nekoliko dana nakon što je oslobođen optužbe za pokušaj silovanja novinarke Tristane Banon za vrijeme intervjua 2003. godine.

Prostitucija koju su organizirali policajci, a usluge koristili i političari, vrlo je neugodna za Francusku, pišu strani mediji.

Zanimljivo je da je glavnooptuženom policajcu, već bilo osigurano mjesto glavnog tjelohranitelja Strauss-Kahna ukoliko bi on postao predsjednik Francuske.