Italija
0

Uhapšen Tunižanin vođa mudžahedina u BiH tokom rata

FENA
U Italiji je uhapšen Kalil Jarraya (40), zvani “Pukovnik”, koji je vodio skupinu mudžahedina u Bosni i Hercegovini tokom rata 1992.-1995.

U protuterorističkoj operaciji talijanske specijalne policije uhapšeno je u Bologni i okolici, kao i u obližnjim gradovima, pet od šest navodnih terorista, javio je Večernji hr.

Specijalna policija, Digos, uhapsila je pet terorista, dok se za šestim s naloga za hapšenje još traga, pod optužbom za međunarodno terorističko udruživanje i teške prevare, prije svega finansijske, radi organiziranja terorizma.

Operacija je provedena na zahtjev tužilaštva u Bologni, a uhapšene osobe su iz sjevernoafričkih zemalja, četvorica su iz Tunisa.

Na čelu skupine bio je Kalil Jarraya, poznat zbog sudjelovanja u ratu u Bosni, a i iz BiH je ta jezgra regrutirala sada borce, da bi ih poslala u Irak i Afganistan.

Tunižanin Kalil Jarraya živio je u talijanskom gradu Faenzi i već je osuđen na pet godina zbog krivičnog djela međunarodnog terorizma. Jedini iz skupine nije bio zaposlen i živio je od novčane pomoći koju mu je davala muslimanska zajednica.

Njegova desna ruka je drugi Tunižanin - Mohamed Chabchoud (43), koji je već godinama u Italiji, u mjestu Dozza Imolese, te je obučavao buduće samoubice, mučenike, čitajući im govore Bin Ladena i pokazivajući im filmove o strijeljanju. Navodno je te filmove prikazivao i pred svojom četverogodišnjom djevojčicom.

Šef policije u Bologni Carlo De Stefano koordinirao je istragom te je kazao kako je skupina regrutirala i pripremala ljude koje je zatim slala u inozemstvo radi počinjenja terorističkih napada.